Τάρτες
Typography

Μπορείτε να φτιάξετε μικρές τάρτες και να βάλετε γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ κομμένο σε φέτες, το οποίο ταιριάζει πολύ με την κρέμα.

Μερίδες: 8

Χρ. Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρ. Εκτέλεσης: 1 ώρα

Χρ. παγώματος: 3 ώρες

Σκεύος : ταρτιέρα κεραμική 24 εκ

Υλικά

Για την βάση

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα

  • 120 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 300 ml χυμό μανταρινιού
  • 50 ml χυμό πορτοκάλι
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό και 3 κρόκοι αυγών
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 φύλλα ζελατίνη
  • Ξύσμα από 2 μανταρίνια

Για το γαρνίρισμα

  • 100 γρ. ζαχαρωμένα στικ μανταρινιού

Εκτέλεση

Φτιάχνοντας τη βάση: Σε ένα μεσαίο μπολ ρίξτε όλα τα υλικά. Χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαµηλή ταχύτητα µέχρι να γίνει µια ομοιόμορφη ζύμη. Τυλίγουμε µε διάφανη µεµβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30΄.

Φτιάχνοντας τη γέµιση: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα φύλλα ζελατίνη και ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό και αφήνουμε για 6΄. Σε µια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το χυµό µανταρινιού, το χυμό πορτοκάλι, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ανακατεύουμε µε αυγοδάρτη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σε ένα μεγάλο µπολ ρίχνουμε το κρόκο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ξύσµα µανταρινιού. Χτυπάμε με αυγοδάρτη για 4΄να αφρατέψουν. Κατεβάζουμε από την φωτιά το χυμό μανταρινιού και το ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα µε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη για να μην κόψει. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη για να μην κολλήσει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Στραγγίζουμε καλά την ζελατίνη και τη ρίχνουμε στο καυτό μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να διαλυθεί η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος, σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα τυριού σταδιακά στην κρύα κρέμα και ανακατεύουμε απαλά ώστε να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να πήξει.

 

Ανοίγοντας και στρώνοντας την τάρτα: Πασπαλίζουμε ελαφρά με το αλεύρι τον χοντρό πλάστη και την επιφάνεια εργασίας (κατά προτίμηση από μάρμαρο). Ένας άλλος τρόπος για να ανοίξουμε το φύλλο της τάρτας: Βάζουμε την ζύμη ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το φύλλο για την τάρτα. Το ζυμάρι της τάρτα πρέπει να είναι παγωμένο για να το δουλέψουμε καλύτερα. Ανοίγουμε σε σχήμα στρογγυλού φύλλυ πάχους 3 χιλιοστών. Κάνουμε απαλές κινήσεις και εφαρμόζουμε ίση πίεση στο άνοιγμα του φύλλου. Ανοίγουμε τη ζύμη δίνοντας της μια στροφή ¼ κάθε φορά. Την αναποδογυρίζουμε κατά διαστήματα. Αυτή η μέθοδος βοηθάει την ζύμη να αερίζεται και να μην κολλάει. Με τη βοήθεια του πλάστη, τυλίγουμε γύρω γύρω τη ζύµη και την στρώνουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένη ταρτιέρα  με διάμετρο 24 εκ. και ύψος 4 εκ. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει τα τοιχώµατα και να εξέχει λίγο. Πιέζουμε ελαφρά την ζύμη στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρούμε τα περισσεύµατα που εξέχουν από την ταρτιέρα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄ να ξεκουραστεί. Έτσι, θα αποφύγουμε τη συρρίκνωση κατά το ψήσιμο. Την βγάζουμε από το ψυγείο και τρυπάμε τη βάση της ζύμης με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνουμε τον παγιδευμένο αέρα, πριν την ψήσουμε ή τη γεμίζουμε απευθείας, ανάλογα με τις οδηγίες της συνταγής. Κόβουμε ένα κοµµάτι λαδόκολλα και στρώνουμε πάνω στην ζύμη. Γεµίζουμε μια στρώση με φασόλια και μια στρώση από άλλα όσπρια µέχρι το χείλος της τάρτας. Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην προτελευταία σχάρα, στους 180 βαθμούς για 20΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα µε τα όσπρια. Τοποθετούμε στο φούρνο την τάρτα και ψήνουμε ξανά για 10΄, για να ροδίσει καλά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει.