Σιροπιαστά
Typography

Είναι το ωραιότερο σάμαλι που έχω φάει!! Πολύ εύκολο και μοσχοβολάει. Δοκιμάστε το με λευκό παγωτό όπως βανίλια, καϊμάκι ή παρφέ.

 

Μερίδες: 20 τεμάχια
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά

Υλικά

  • 3 φλ.τσαγ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι
  • 1 ½ φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 3 κ.γλ. baking powder
  • 8 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 6 φλ.τσαγ. ζάχαρη
  • 3 φλ.τσαγ. νερό
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 8 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη άχνη, τη μαστίχα, το baking powder, το γιαούρτι, τη σόδα και το γάλα. Ανακατέψτε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά να και γίνει ένα παχύς και αφράτος χυλός. Τέλος, ρίξτε το λιωμένο βούτυρο και ξανά ανακατέψτε καλά. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό  ταψί 35 εκ. 

Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα. Σκεπάστε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το για 30΄. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε το σάμαλι και αφήστε το να κρυώσει.

 

Για το σιρόπι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να βράσει για 5΄ μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Περιχύστε προσεκτικά το σάμαλι με μια κουτάλα. Αφήστε το για 7 ώρες να απορροφήσει το σιρόπι και να μελώσει. Είναι έτοιμο για να το σερβίρεται με παγωτό.