Γλυκά Ζύμης
Typography

Τεμάχια: 40-45

Χρ. Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 20-25 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 5 αυγά
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 βανίλιες
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • ½ φλιτζ. μέλι
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • Λίγες σταγόνες λεμονιού
  • 2 ½ φλιτζ. νερό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη, το σπορέλαιο, το γάλα, τα αυγά, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Κόβουμε τη ζύμη σε 5 μπάλες. Ανοίγουμε με πλάστη την κάθε ζύμη σε ένα φύλλο 40 εκ. Λαδώνουμε το φύλλο και διπλώνουμε τις δύο άκρες στη μέση σχηματίζοντας ένα μακρόστενο φύλλο. Λαδώνουμε και διπλώνουμε τα πλαϊνά και σχηματίζουμε ένα τετράγωνο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη. Αφήνουμε για 10΄. Ανοίγουμε με πλάστη την κάθε διπλωμένη ζύμη σε ένα φύλλο 15 εκ. Κόβουμε σε κάθετες λωρίδες. Στριφογυρίζουμε την κάθε λωρίδα και τη δένουμε ελαφρά κόμπο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο. Αφήνουμε για 20΄ να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις και ψήνουμε στη προτελευταία σχάρα για 20 - 25΄μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 5΄. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στα κουλούρια και αφήνουμε για 4 ώρες να το απορροφήσουν. Τα γυρίζουμε και από τη άλλη πλευρά ώστε να σιροπιαστούν καλά. Όταν απορροφήσουν το σιρόπι είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε.