Sidebar

22
Τετ, Ιαν

Γλυκά Ζύμης
Typography

Εάν θέλετε μπορείτε να την φτιάξετε στρογγυλή, σαν σαλίγκαρο.

Μερίδες: 3

Χρ. Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 40 λεπτά

Υλικά

  • 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 2 κ.γλ. στιγμιαία μαγιά
  • 100 γρ. βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
  • 300ml ταχίνι, πάστα σουσάμι
  • 270 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ψημένο σουσάμι

Για το πασπάλισμα

  • 1 κ.σ. ψημένο σουσάμι
  • λίγο αλεύρι

Εκτέλεση

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη μαγιά. Ανοίγουμε μια λακκούβα στην μέση. Προσθέτουμε τα αυγά, το βούτυρο μαλακό. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να το ανακατέψουμε καλά, και στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και λίγο κολλώδη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30’. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ταχίνι, την καστανή ζάχαρη και 2 κ.σ. ψημένο σουσάμι. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο το μείγμα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε τη ζύμη σε αυτό. Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μια μπάλα. Ανοίγουμε την πρώτη μπάλα σε μια παραλληλόγραμμη λωρίδα και προσθέτουμε 2 κ.σ. μείγμα ταχίνι. Απλώνουμε ομοιόμορφα. Κλείνουμε την ζύμη σε ρολό και ανοίγουμε πάλι σε ένα ορθογώνιο και απλώνουμε 2 κ.σ. μείγμα ταχίνι. Κλείνουμε τη ζύμη σε ρολό και την κόβουμε κατά μήκος σε δύο λωρίδες. Περιστρέφουμε τις δύο λωρίδες μέχρι να έχουμε μια πλεξίδα. Το ίδιο κάνουμε και με την άλλη ζύμη. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τις ζύμες. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 40’. Σερβίρεται κρύο ή χλιαρό. Απολαύστε με τσάι ή καφέ.