Γλυκές Πίτες
Typography

Αρώματα και γεύσης που θυμίζουν Ελλάδα. Τα εσπεριδοειδή έχουν βρει το καταλληλότερο κλίμα, για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν τους καρπούς τους.

Το μανταρίνι το χιώτικο, είναι μια ποικιλία, που είναι η βασίλισσα των αρωμάτων στα εσπεριδοειδή. Απολαύστε και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές στιγμές γεύσης.

Μερίδες: 20

Χρ. Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρ. Αναμονής: 15 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 35 λεπτά

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο

1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

Ξύσμα από 3 χιώτικα μανταρίνια

1 μανταρίνι βρασμένο και λιωμένο

2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γλ. κανέλλα

1 βανίλια σκόνη

1 πρέζα αλάτι

5 αυγά χτυπημένα

1 ½ κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό

Για το Σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

Ξύσμα και χυμό από 2 μανταρίνια χιώτικα

Εκτέλεση

Για την μανταρινόπιτα: Απλώνουμε το φύλλο κρούστας να στεγνώσει για 15΄. Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε το λάδι, την ζάχαρη, το πολτοποιημένο μανταρίνι, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλλα, τα αυγά και το γιαούρτι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψιλοκόβουμε το στεγνό φύλλο και το ρίχνουμε στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλείφουμε με βούτυρο ένα μακρόστενο ταψί 45χ27 και αδειάζουμε το μείγμα. Πρέπει να είναι λεπτό σε πάχος. Στρώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια και αφήνουμε να σταθεί για 15΄σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνουμε στην κάτω σχάρα, ή στους 160 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 35΄μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

 

Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 6΄. Αποσύρουμε από  την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό μανταρίνι και το ξύσμα. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι την μανταρινόπιτα. Την σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.