Γλυκές Πίτες
Typography

Φανταστική μηλόπιτα της μαμάς παρασκευασμένη με αγνά υλικά.

 

Μερίδες: 14

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 230 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση

Για τα μήλα

  • 10 μεσαίου μεγέθους μήλα (κόκκινα και πράσινα)
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι τσαγ. σταφίδες μαύρες κορινθιακές ή φράουλες κομμένες στην μέση
  • ¼ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ¼ κ. γλ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το πασπάλισμα

  • 60 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Για την ζύμη: Στο κάδο του μίξερ ρίξτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για 3΄ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε να χτυπάτε για άλλα 3΄μέχρι το μίγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο.

Μειώστε την ταχύτητα στο μίξερ σε χαμηλή, προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήστε για άλλο 1΄. Προσθέστε το χυμό λεμονιού (η ζύμη θα κόψει, αλλά μην ανησυχείτε γι 'αυτό).

Στο τέλος και αφού το μίξερ εξακολουθεί να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε σταδιακά τα 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ.

Βγάλτε τη ζύμη και ακουμπήστε την σε μια επιφάνεια εργασίας. Την ζυμώνετε για 1΄και την χωρίζετε στην μέση. Πατήστε με τα χέρια σας τις δύο ζύμες, τυλίξτε τες με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τες στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Για τα Μήλα: Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε κάθετες φέτες περίπου 1,5 εκατοστά η κάθε μια. Ανακατέψτε τις φέτες με χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και κατόπιν προσθέστε τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα και ξανά ανακατέψτε.

Για το μοντάρισμα: Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και αφήστε την για 7΄. Στρώστε στον πάγκο εργασίας μια λαδόκολλα, πασπαλίστε την με αλεύρι και προσθέστε την μία ζύμη. Σκεπάστε με άλλη μια λαδόκολλα και με την βοήθεια του πλάστη ανοίξτε ένα φύλλο μεγαλύτερο από την διάσταση του ταψιού σε πάχος 1,5 εκ. (δεν πρέπει το φύλλο να είναι πολύ λεπτό).

Σε ένα ταψί 33X20 εκ. στρώστε μια λαδόκολλα και αλείψτε με βούτυρο. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και στρώστε την ώστε να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού. Αδειάστε το μείγμα με τα μήλα και απλώστε τo ομοιόμορφα.

Ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης με τον ίδιο τρόπο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια με τα μήλα. Τα περισσεύματα που εξέχουν από την ζύμη με την βοήθεια ενός μαχαιριού σπρώξτε τα μέσα στα πλάγια του ταψιού. Ραντίστε ελαφρά με νερό την επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίστε με ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κόψτε 6 έως 8 ισοκατανεμημένες σχισμές στη ζύμη.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνετε στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα και 10΄ μέχρι να πάρει ομοιόμορφο ξανθό χρώμα και να μην έχει πολλά υγρά.

 

Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει. Κόβετε και σερβίρετε με παγωτό η γιαούρτι.