Μαρμελάδες
Typography

Μαρμελάδα περγαμόντο και λεμόνι

Μερίδες: 1 λίτρο

Χρ. Προετοιμασίας: 20΄

Χρ. Βρασίματος: 30΄

Υλικά

600 γρ. περγαμόντο βιολογικά

100 γρ. λεμόνι βιολογικό

600 γρ. ζάχαρη

1 λίτρο νερό, συν περισσότερο για το ζεμάτισμα στα περγαμόντο

Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι

2 κ.γλ. lemoncello

Εκτέλεση

 

Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε τα περγαμόντο και τα λεμόνια. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες και κόβουμε το καθένα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Ψιλοκόβουμε τα περγαμόντο και τα λεμόνια σε κυβάκια. Μην χρησιμοποιείτε μπλέντερ, καθώς αυτό θα κάνει την μαρμελάδα λάσπη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα περγαμόντο και τα λεμόνια και σκεπάζουμε με νερό. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση για 5-8΄. Στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τα στραγγισμένα περγαμόντο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το 1 λίτρο νερό, το αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι η μαρμελάδα να αρχίζει να δένει. Ανάλογα με τη θερμοκρασία, η μαρμελάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 30’ για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο. Η μαρμελάδα θα γίνει όταν η θερμοκρασία φτάσει περίπου 104 βαθμούς. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ. Με μια κουτάλα γεμίζουμε καθαρά βάζα και τα κλείνουμε με καπάκι. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο, όπου θα κρατήσει για τουλάχιστον έξι μήνες.