Μαρμελάδες
Typography

Τα μύρτιλλα κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφίμων λόγω της μοναδικής τους σύνθεσης σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πλήθος βιταμινών και μετάλλων (βιταμίνες Α, C, Ε, ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο) καθώς και φυτοχημικών ενώσεων όπως ρεσβερατρόλη, ελλαγικό οξύ, ανθοκυανίνες και καροτενοειδή.

 

Μερίδες: 2 βάζα

Χρ. Πρ.: 15΄

Χρ. Μαγειρ.: 30΄-40΄

Υλικά

  • 11 φλιτζάνια τσαγ.  μύρτιλλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγ. ζάχαρη
  • Ξύσμα και χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγ. μέλι
  • 1 μήλο τριμμένο

Εκτέλεση

 

  1. Πλένουμε καλά τα μύρτιλλα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με παχιά βάση ρίχνουμε τα μύρτιλλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό του λεμονιού. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30΄.
  2. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, μετά από περίπου 10 λεπτά, ξανά ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι η μαρμελάδα να γίνει παχύρρευστη.
  3. Στα τελευταία 2΄ προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν η μαρμελάδα θα αφήνει στρώση στην ανάποδη μεριά της κουτάλας είναι έτοιμη, οπότε και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα μέσα σε καλά αποστειρωμένα βάζα. Στη συνέχεια τα σφραγίζουμε, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.