Σοκολάτα
Typography

Μερίδες: 30

Χρ. Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 30 - 40 λεπτά

Υλικά

  • 345 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 75 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 3 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 60 γρ. κακάο
  • 3 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 10 μεγάλα αβγά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 350 γρ. καρυδόψυχα
  • 75 γρ. σπορέλαιο
  • 185 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 750 γρ. νερό
  • 1 λεμόνι χυμό και φλούδα
  • 5 κ.σ. κονιάκ
  • 750 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά τα αβγά, τη ζάχαρη για 8' μέχρι να γίνουν κρέμα φουσκωτή και αφράτη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το κακάο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι στα αβγά και αναμειγνύουμε με σπάτουλα, απαλές κινήσεις για να μην χάσει τον όγκο η κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια, τη σοκολάτα, το σπορέλαιο και αναμειγνύουμε απαλά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψί 50 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε με την σπάτουλα να πάει παντού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 40'. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 

Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν για 5'. Σιροπιάζουμε σταδιακά με κουτάλα την κρύα καρυδόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει. Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε την καρυδόπιτα και την αφήνουμε για 4 ώρες ώστε να σιροπιαστεί καλά. Κόβουμε και σερβίρουμε με βανίλια παγωτό.