Σοκολάτα
Typography

Θρεπτικό και γευστικό γλύκισμα σοκολάτας με κάστανα. Αποκλειστικά και μόνο για τις ημέρες του χειμώνα!

 

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο και λίγο ακόμα για το άλειμμα της φόρμας
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα της φόρμας
  • 300 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα
  • 1 ½ φλιτζάνι λευκή ή καστανή ζάχαρη
  • 6 αυγά (ξεχωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα του)
  • 1 κ.σ. σκόνη κακάο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 300 γραμμάρια κάστανα βρασμένα
  • 1 φλιτζάνι άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 0C.
  2. Βουτυρώνετε μια κουμπωτή φόρμα με στεφάνι με λίγο βούτυρο και την πασπαλίζετε με λίγο κορν φλάουρ.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει.
  4. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα για 2-4 λεπτά.
  5. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε τον χυμό του πορτοκαλιού, το κακάο, το κονιάκ, το κορν φλάουρ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  6. Βγάζετε το μίξερ από το μπολ και προσθέτετε τα κάστανα ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  7. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνει μαρέγκα.
  8. Προσθέτετε σιγά σιγά τη μαρέγκα στο μείγμα του κέικ και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  9. Βάζετε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνετε για περίπου 1 ώρα.
  10. Το κέικ πρέπει να είναι υγρό. Για να το δείτε αυτό κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα. Βάλτε την οδοντογλυφίδα μέσα στο κέικ και όταν την βγάλετε θα πρέπει να είναι ελαφρώς λερωμένη.
  11. Βγάζετε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνετε το κέικ να κρυώσει.
  12. Αφού κρυώσει πασπαλίζετε το κέικ με λίγη άχνη (για όσους το προτιμούν γλυκό) και το διακοσμείτε με α) λίγο παγωτό β) φέτες μπανάνας γ) ολόκληρα βρασμένα κάστανα ή μαρόν γλασέ.

 

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε, κατά την παρασκευή του μείγματος, και λίγα θρυμματισμένα φουντούκια, καρύδια ή αμύγδαλα.