Κέικ
Typography

Αφράτο κέικ με πετιμέζι, μήλο και αμύγδαλα

Μερίδες: 12

Χρ. Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 1 ώρα

Yλικά

  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 10 γρ. σόδα
  • 10 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
  • 5 γρ. μοσχοκάρυδο
  • 50 ml κονιάκ
  • 200 ml πετιμέζι
  • 125 ml αραβοσιτέλαιο
  • 125 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 20 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 70 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 70 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. μήλα τριμμένα
  • 100 ml χυμό πορτοκάλι
  • 15 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

 

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο, το φυτικό βούτυρο, την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6’ να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά μαζί: το πετιμέζι, το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ. Ταυτόχρονα ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα από αλεύρι και τα υγρά. Δυναμώνουμε την ταχύτητα και ανακατεύουμε για 1’. Προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες, τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκάλι, τα μήλα τριμμένα. Ανακατεύουμε για 1‘. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ ή ένα ταψάκι 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα περίπου. Όταν βάλουμε ένα ξύλο από σουβλάκι στο κέντρο και βγαίνει καθαρό, το γλυκό είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε για 15’ να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και όταν κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Κόβουμε και σερβίρουμε.