Κέικ
Typography

Αυτό το κέικ είναι ξεχωριστό! Άρωμα από πορτοκάλι και λεμόνι...

Μου θυμίζει τα παιδικά χρόνια που η μαμά έφτιαχνε αυτό το κέικ. Καθώς είχαμε δικές μας αμυγδαλιές στο χωράφι και όταν ερχόταν η εποχή να μαζέψουμε τα αμύγδαλα από το χωράφι, ήταν μια κουραστική δουλειά. Όμως ξέραμε ότι θα έχουμε ένα πολύ νόστιμο κέικ. Γιατί το αμύγδαλο γίνεται σαν αλεύρι όταν το τρίψουμε και φτιάχναμε και αλμυρά φαγητά και γλυκά. Πάντα σερβίραμε με φρέσκα βατόμουρα από το ποτάμι!

Μερίδες: 8

Χρ. Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 50-60 λεπτά

Υλικά

1 μεγάλο πορτοκάλι ακέρωτο και 1 λεμόνι

175 γρ. ζάχαρη άχνη

4 αυγά

175 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα σκόνη

2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για το πασπάλισμα

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

 

Πλένουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι και τα βάζουμε και σε μια κατσαρόλα. Καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε το πορτοκάλι, το λεμόνι στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε να γίνουν πουρές.  Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη άχνη, τα αυγά μέχρι να γίνει αφράτο και άσπρο μείγμα. Ανακατεύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φρούτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στρώνουμε λαδόκολλα και αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα 20 εκ. στρογγυλή με αποσπώμενη βάση. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και το στρώνουμε με ένα κουτάλι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε την φόρμα στο φούρνο στην προτελευταία σχάρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50-60’ μέχρι να ροδίσει και όταν βάλουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή. Βγάζουμε το κέικ και το αφήνουμε για 10΄. Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Είναι έτοιμο να το απολαύσετε.