Κέικ
Typography

Αντιοξειδωτικό γλύκισμα ενισχυμένου ORAC σκορ για όλες τις ώρες!

 

Υλικά για 12 μερίδες:

  • 120γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 3 μήλα
  • 4 αυγά
  • 150γρ. μαλακή μαργαρίνη
  • 2 βανίλιες
  • 1-2 κ.γ. κανέλλα
  • 150γρ. καρύδια

Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά τη μαργαρίνη στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά και τη βανίλια. Όταν το μίγμα είναι ομοιόμορφα χτυπημένο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελευταία τα μήλα κομμένα σε κυβάκια. Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε το κέικ στους 180οC για 45 λεπτά.

Θρεπτική ανάλυση ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 227 θερμίδες
  • Λιπαρά: 17.3 γρ
  • Κορεσμ. λιπαρά: 2.7γρ
  • Υδατάνθρακες: 15.3γρ
  • Χοληστερόλη: 54.7 mg

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 3.140

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 78,51%.

Διατροφικά σχόλια:

Είναι γνωστό ότι τα γλυκά προσδίδουν αρκετές θερμίδες, παράλληλα με τη μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών. Ωστόσο, υπάρχει υγιεινός και .. διαιτητικός τρόπος να τα απολαμβάνουμε όταν υπάρχει η δυνατότητα να το ετοιμάσουμε μόνοι μας. Συγκεκριμένα το κέικ μήλου σε αυτή τη light έκδοση του, πραγματικά δεν υστερεί σε γεύση και μέσα από την θρεπτική του ανάλυση είναι αξιοσημείωτη η υψηλή του θρεπτική αξία, τα αντιοξειδωτικά του, οι φυτικές ίνες, τα λίγα λιπαρά και όλα αυτά σε λίγες θερμίδες. Επιμέρους αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η λουτεΐνη και η βιταμίνη Ε, τα ω-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D και οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, περιλαμβάνονται σε αυτό τον γλυκό συνδυασμό των θρεπτικών ουσιών. Η θρεπτική πληρότητα αυτής της γευστικής πρότασης ολοκληρώνεται από τις βιταμίνες της ομάδας Β που βρίσκονται στο αλεύρι ολικής αλέσεως, που βελτιώνουν την μεταβολική και νευρική λειτουργία.

Το βασικό συστατικό της συνταγής, το μήλο, είναι ένα φρούτο με σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα, συμβάλλουν στη μείωση  της LDL (κακή) χοληστερόλης και η διαλυτή φυτική ίνα πηκτίνη μειώνει την ηπατική παραγωγή LDL (κακή χοληστερόλη). Επιπλέον, η πηκτίνη, μία από τις διαλυτές φυτικές ίνες, έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τον όγκο και την περιεκτικότητα των κοπράνων σε νερό, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, ο συνδυασμός βιταμίνης C και φλαβονοειδών (quercetin), δημιουργούν μία ισχυρή αντιοξειδωτική ασπίδα κατά των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας από τον καρκίνο, το έμφραγμα μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Όλα τα ανωτέρω στοιχεία, καθιστούν την  συνταγή αυτή κατάλληλη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος,  για όσους θέλουν να μειώσουν την χοληστερόλη ή για όσους θέλουν να ‘εκμεταλλευτούν’ το γλυκό για μία δυνατή πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Σκοπός μας λοιπόν είναι, να προσλαμβάνουμε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται ακόμη και μέσα από τις γλυκές μας επιλογές. Όταν δημιουργούμε τις αγαπημένες μας συνταγές στο σπίτι, τότε όχι μόνο επιλέγουμε αγνές και καθαρές πρώτες ύλες, αλλά τροποποιώντας ελαφρώς τη γνήσια συνταγή , μπορούμε να μειώσουμε αρκετά τις θερμίδες και τα λιπαρά. Σωστή διατροφή και γεύση και … αντιοξειδωτικά  γλυκά μπορούν να συνυπάρχουν!

 

Καλή σας όρεξη!