Προτείνουμε
Typography

 

Θεωρούμε ότι «παχαίνει» και το αποφεύγουμε. Αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών και μία εναλλακτική λύση για πρωινό ή ενδιάμεσο σνακ. Αρκεί, όπως και σε όλα, να προσέξουμε το μέγεθος των μερίδων μας.

Παρόλο που το να φτιάξεις φυστικοβούτυρο είναι μία απλή διαδικασία, αποφάσισα να γράψω για αυτό για τρείς λόγους. (1) Όταν διαπίστωσα την τιμή του φυστικοβούτυρου στο σουπερ-μάρκετ και την αντίστοιχη τιμή από ένα σακουλάκι αράπικα φυστίκια, ένιωσα κορόιδο. (2) Γιατί να βάλω στον οργανισμό μου όλα αυτά τα πρόσθετα συστατικά όταν μπορώ να ελέγξω εγώ η ίδια την ποσότητα αλατιού και γλυκαντικού; (3) Είναι υπερβολικά νόστιμο και έπρεπε οπωσδήποτε να το μοιραστώ μαζί σας!

Δεν ηταν εύκολο να φτιάξω τη σύσταση του αγοραστού φυστικοβούτυρου… Όλες οι συνταγές που διάβαζα έλεγαν απλά να αλέσω τα φυστίκια και θα είχα μία πλούσια κρέμα. Μόνο που εμένα έβγαινε πάντα πάρα πολύ πυκνό. Αλλά το είχα αποδεχτεί και το προτιμούσα από το έτοιμο. Μέχρι που μία μέρα δεν μου έφταναν τα φυστίκια και συμπλήρωσα με κάσιους… Λοιπόν, αυτό είναι το μυστικό!! Προσθέτοντας και μία χούφτα κάσιους αλλάζει όλη η σύσταση! Και προσθέτοντας λιωμένο μέλι με λάδι καρύδας δεν θα πιστεύει κανείς ότι το φτιάξατε μόνοι σας!


Απολαύστε το πάνω σε σπιτικό ψωμί και με μαρμελάδα φράουλας. Επίσης, βρείτε την ευκαιρία να πειραματιστείτε. Αναμείξτε ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά και φτιάξτε γεύσεις που σας αρέσουν και σας ταιριάζουν. Γεύσεις μοναδικές που δεν μπορεί να τις βρει κανένας σε οποιαδήποτε αγορά.

Χρ. Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Μερίδες: 1 φλιτζάνι

Υλικά

  • 1,5 φλιτζάνι φυστίκα αράπικα, ψημένα
  • 0,5 φλιτζάνι κάσιους
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 2 κ.σ. μέλι
  • ½ κ.γ. αλάτι (ή και καθόλου εάν είναι ήδη αλατισμένα)

Εκτέλεση

Βάλτε τα φυστίκια και τα κάσιους στο μίξερ και χτυπήστε για 10 λεπτά να γίνουν λιώμα. Εάν χρειαστεί σταματήστε που και που το μίξερ και με μία σπάτουλα καθαρίστε τα τοιχώματα από το μείγμα, σπρώχνοντάς το μέσα στο μπολ του μίξερ.

Στο μεταξύ ζεστάνετε λιγάκι το μέλι και το λάδι καρύδας για να έχουν υγρή σύσταση.

Προσθέστε το μέλι με το λάδι καρύδας σταδιακά στο μείγμα λειτουργώντας το μίξερ για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να πετύχετε τη σύσταση που θέλετε.

Σημειώσεις

 

Αποθηκεύστε στο ψυγείο για 3 βδομάδες.