Χριστουγεννιάτικες
Typography

Μερίδες: 16 - 18

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά

Υλικά

  • 4 - 4 ½ φλυτζ. αλεύρι για ψωμί
  • ½ φλυτζ. ζάχαρη
  • 2 κομμάτια ξηρή μαγιά
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ φλυτζ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • ¼ φλυτζ. νερό
  • ¼ φλυτζ. βούτυρο, με χαμηλά λιπαρά, κομμένο σε κύβους
  • 2 αυγά
  • 2 σταφίδες
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 - 3 σταγόνες κόκκινη χρωστική τροφίμων

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο.

Χτυπάμε μαζί τα αυγά μέχρι να μαλακώσει το μείγμα. Ανακατεύουμε αρκετό από το υπόλοιπο αλεύρι, για να σχηματιστεί μια σκληρή ζύμη.

Γυρίζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, περίπου 6 - 8'. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρίζοντας μία φορά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα).

Βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Τη χωρίζουμε σε δύο τμήματα, το ένα ελαφρά μεγαλύτερο από το άλλο.

Πλάθουμε το μεγαλύτερο μέρος σε ένα επίμηκες τρίγωνο με στρογγυλεμένες γωνίες για το κεφάλι και το καπέλο του Αϊ-Βασίλη.

Χωρίζουμε το μικρότερο τμήμα στο μισό. Πλάθουμε και το ισοπεδώνουμε σε μια γενειάδα. Χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή έναν κόφτη πίτσας, φτιάχνουμε λωρίδες. Τις βάζουμε στο πρόσωπο του Αϊ-Βασίλη.

Χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη ζύμη για το μουστάκι, τη μύτη, το καπέλο.

Με ένα ψαλίδι, κόβουμε δύο σχισμές για τα μάτια. Εισάγουμε τις σταφίδες στις σχισμές.

Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, χτυπάμε τον κρόκο κάθε αυγού. Προσθέτουμε την κόκκινη χρωστική σε κάθε κρόκο. Βουρτσίζουμε προσεκτικά πάνω από το καπέλο, τη μύτη και τα μάγουλα. Βουρτσίζουμε με απλό αυγό στην υπόλοιπη.

Καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 25'. Δροσίζουμε το καρβέλι.

Σε εικόνες

 Βήμα 1: Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, διαμορφώστε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης του ψωμιού σε ένα επίμηκες τρίγωνο, με στρογγυλεμένες γωνίες, για το κεφάλι και το καπέλο του Αϊ-Βασίλη.

 Βήμα 2: Πλάστε και ισοπεδώστε το μισό του μικρότερου τμήματος της ζύμης σε μια γενειάδα. Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι ή έναν κόφτη πίτσας, κόψτε το σε λωρίδες.

 Βήμα 3: Προσεκτικά, σηκώστε το κομμένο κομμάτι της γενειάδας και με τα δύο χέρια και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του προσώπου του Αϊ-Βασίλη.

 Βήμα 4: Αν θέλετε, περιστρέψτε τις κομμένες λωρίδες στη γενειάδα και διπλώστε ελαφρώς τα άκρα των λωρίδων, για να διαμορφώσουν το μούσι.

 

 Βήμα 5: Προσθέστε την κόκκινη χρωστική τροφίμων σε ένα χτυπημένο κρόκο αυγού και βουρτσίστε προσεκτικά τον βαμμένο κόκκινο κρόκο πάνω από το καπέλο, τη μύτη και τα μάγουλα.