Χριστουγεννιάτικες
Typography

Ένα χαρακτηριστικό και ευρέως αγαπητό γλυκό των Χριστουγέννων είναι τα μελομακάρονα.

Αν και έχουν αρκετές θερμίδες, όπως άλλωστε όλα τα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη και λιπαρά, τα μελομακάρονα έχουν και τη θετική τους πλευρά. Λόγω του ελαιολάδου που περιέχουν, είναι πλούσια σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε. Το πορτοκάλι εμπλουτίζει τα μελομακάρονα με βιταμίνη C και κάλιο, ενώ η κανέλα είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ισχυρά αντιοξειδωτικές ουσίες. Μάλιστα, μια ουσία της κανέλας, η MHCP όπως ονομάζεται, φαίνεται πως μιμείται την ινσουλίνη και εξισορροπεί το σάκχαρο του αίματος.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
θερμίδες ανά τεμάχιο: 120-150

Υλικά για 40-50 μελομακάρονα

Για τα μελομακάρονα

  • 2 κούπες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ¾ κούπας χυμό πορτοκάλι
  • ¼ κούπας κονιάκ
  • 1-2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • ¼  κ.γλ. κανέλα

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για το γαρνίρισμα

       I.          Απλά μελομακάρονα

  • ½ κούπας ψιλοκομμένα καρύδια

     II.          Με επικάλυψη σοκολάτας

  • ½ κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
  • 800-1000 γραμμάρια κουβερτούρα (για να επικαλύψετε τα μισά μελομακάρονα- 20-25 κομμάτια)
  • 1 κ.γλ. βούτυρο

    III.          Με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

  • ½ κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
  • 800-1000 γραμμάρια λευκή σοκολάτα (για να επικαλύψετε τα μισά μελομακάρονα- 20-25 κομμάτια)
  • 1 κ.γλ. βούτυρο
  • Αν η λιωμένη λευκή σοκολάτα είναι αρκετά παχύρευστη, προσθέστε λίγο γάλα.

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι για 5 λεπτά το μέλι, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρύφαλλα και το νερό. Το τραβάτε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
  2. Χτυπήστε για 5 λεπτά στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Σε μια λεκάνη ζυμώματος κοσκινίστε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατέψτε τα καλά με το σιμιγδάλι. Ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε το μίγμα υγρών υλικών του δεύτερου σταδίου.
  4. Παίρνοντας λίγο- λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το καλά με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά.
  5. Πλάστε τα μελομακάρονα και τοποθετήστε τα σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί.
  6. Ψήστε στους 1750C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
  7. Βγάζετε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και όπως είναι ζεστά ρίχνετε μέσα στο ταψί το κρύο σιρόπι και το αφήνετε μέχρι να απορροφηθεί από τα μελομακάρονα. Αν δεν τα θέλετε τόσο σιροπιαστά, περιχύστε τα με σιρόπι με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  8. Όταν πιουν το σιρόπι αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Α. Για τα απλά μελομακάρονα

Απλώστε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα με τα ψιλοκομμένα καρύδια. Σκεπάστε τα με μια διάφανη μεμβράνη, διατηρούνται έως 1 μήνα.  

Β. Με επικάλυψη σοκολάτας ή λευκής σοκολάτας

Λιώστε τις σοκολάτες μαζί με το βούτυρο σε ένα μπεν μαρί και τραβήξτε το από τη φωτιά.  Ενσωματώστε στη λιωμένη σοκολάτα την ποσότητα των ψιλοκομμένων καρυδιών που επιθυμείτε και ανακατέψτε καλά. Βουτήξτε τα μελομακάρονα ένα-ένα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και απλώστε στα σε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο ή ακόμη καλύτερα σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν.

 

Καλή επιτυχία!!