Προτείνουμε
Typography

Τα blueberries ή αλλιώς μύρτιλλαχαρακτηρίζονται από πολλούς ως υπερτρόφιμα (superfoods) λόγω της πλούσιας σύνθεσης τους σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά στοιχεία.

Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις των βιταμινών C, K και Β καθώς και των ιχνοστοιχείων μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Αυτό που τα ξεχωρίζει από τα άλλα φρούτα όμως είναι η περιεκτικότητα του σε φυτοχημικές ενώσεις. Συγκεκριμένα, στα blueberries βρίσκουμε: ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, κερκετίνη, πτεροστιλβένη, ρεσβερατρόλη, κουμαρικό οξύ και άλλα πολλά.      

Υλικά για 12 μερίδες

  • 2 κούπες καλαμποκάλευρο
  • 1/4 της κούπας κεχρί 
  • 1/2 της κούπας corn flour ή 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ  
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 της κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι 
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 2 αυγά
  • 3/4 της κούπας χλιαρό προς ζεστό νερό
  • 1 κούπα blueberries (μύρτιλλα) 

Εκτέλεση

 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου
  • Χτυπάμε- ανακατεύουμε τα παρακάτω υλικά: Το καλαμποκάλευρο, το κεχρί, το corn flour ή το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την καστανή ζάχαρη, τη σόδα και την κανέλα.
  • Αφού τα ανακατέψουμε καλά, κάνουμε ένα μικρό λάκκο στη μέση του μείγματος και προσθέτουμε τα παρακάτω: το ελαιόλαδο, το μέλι, τη βανίλια, τα αυγά και το νερό.
  • Τα χτυπάμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή, κολλώδης ζύμη. Εάν το μείγμα είναι σκληρό, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τέλος, ρίχνουμε τα blueberries (κρατάμε λίγα για γαρνίρισμα) και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στις ειδικές θήκες για muffins (φορμάκια) και προσθέτουμε 2-3 blueberries στην κορυφή για ντεκόρ. 
  • Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά