Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη σημαντικότητα των δύο αυτών αντιοξειδωτικών.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι και τα δύο καροτενοειδή , συστατικά τα οποία δίνουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά το κίτρινο χρώμα. Και οι δύο χρωστικές ουσίες συντελούν στην πρόληψη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα, κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδή πυρήνα, συμβάλει στην όραση των λεπτομερειών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη την προστατεύουν από τις ζημιές των φωτεινών ακτίνων και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Είναι πολύ πιθανό και οι δύο χρωστικές ουσίες να συμβάλλουν και στην πρόληψη του καταρράκτη.
Η λουτεΐνη βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στα σκουροπράσινα λαχανικά, όπως το μακρόστενο λάχανο (kale) και το σπανάκι. Το σώμα μας έχει την ικανότητα να μετατρέπει ένα μέρος της λουτεΐνης σε ζεαξανθίνη. Από την άλλη η ζεαξανθίνη απαντάται σε λιγότερη αφθονία στις τροφές, βρίσκεται όμως στα φρούτα και λαχανικά κίτρινου και πορτοκαλιού χρώματος όπως καρότα, κολοκύθες , πορτοκάλια κλπ.
Και οι δύο χρωστικές ουσίες μπορεί να θεωρηθούν χρήσιμοι παράγοντες σε τροφές και βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, σχεδιασμένα έτσι ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αυτό που συνήθως παραλείπεται σε συζητήσεις των διατροφικών τρόπων πρόληψής της είναι το γεγονός ότι ο κρόκος του αυγού θεωρείται εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης . Συγκεκριμένα ο κρόκος του αυγού περιέχει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων καροτενοειδών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ζωικό τρόφιμο.
Τρόφιμα πλούσια σε Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη |
||
Τρόφιμο |
Ποσότητα |
mg |
Λάχανο μακρόστενο (μαγειρεμένο) |
1 φλιτζάνι |
23.7 |
Σπανάκι (μαγειρεμένο) |
1 φλιτζάνι |
20.4 |
Λάχανο (μαγειρεμένο) |
1 φλιτζάνι |
14.6 |
Πράσινα γογγύλια (μαγειρεμένα) |
1 φλιτζάνι |
12.2 |
Σπανάκι (ωμό) |
1 φλιτζάνι |
3.7 |
Αρακάς (κονσέρβα)
|
1 φλιτζάνι |
2.2 |
Καλαμπόκι (κονσέρβα) |
1 φλιτζάνι |
2.2 |
Μπρόκολο (μαγειρεμένο) |
1 φλιτζάνι |
1.7 |
Μαρούλι (ωμό) |
1 φλιτζάνι |
1.3 |
Καρότα (μαγειρεμένα) |
1φλιτζάνι |
1.1 |
Φασολάκια πράσινα (μαγειρεμένα) |
1φλιτζάνι |
0.8 |
Αυγά |
2 (μεγάλα) |
0.3 |
Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 22 (2009) |
Δεληγιάννη Νάντια, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος