Sidebar

27
Τετ, Σεπ

Διατροφή & Παθολογικές Καταστάσεις
Typography

 Παχυσαρκία θεωρείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία περίσσεια λίπους ή λιπώδους ιστού εναποθηκεύεται στον οργανισμό, σε βαθμό τέτοιο, που να επηρεάζεται δυσμενώς η υγεία του ατόμου.

 

Η παχυσαρκία αποτελεί μια αυξανόμενη παθολογία στις ανεπτυγμένες χώρες. Η απόκτηση περιττού βάρους είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να υποτροπιάζει εφ’όρου ζωής και συνοδεύεται από σημαντικό κοινωνικό στίγμα και κοινωνική απόρριψη. Οι πάσχοντες φυσικά, αυτοστιγματίζονται και αρχίζουν να ελαττώνουν τη δραστηριότητά τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δυστυχώς γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Εκτός από τα γενετικά αίτια, τις μεταβολικές διαταραχές και τις νευρολογικές αιτιολογίες που έχουν αποδωθεί στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, η τελευταία συνδέεται στενά με την αρνητική εικόνα του εαυτού μας και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί, όχι άδικα, ως μάστιγα των ανεπτυγμένων, αλλά και των υποανάπτυκτων πλέον χωρών. Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας, βάσει επιδημιολογικών ερευνών, είναι η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, κοινωνικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες βιολογικοί παράγοντες, παράγοντες συμπεριφοράς, ορμονικοί παράγοντες, φάρμακα που αυξάνουν το βάρος κ.ά. Είναι φανερό τώρα πια, ότι η παχυσαρκία δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια απειλή για την υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, (World Health Association, WHO), περίπου το 1/10 του ενήλικου πληθυσμού της γης είναι παχύσαρκοι. Με βάση μελέτη που έγινε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε δείγμα περίπου 17.000 ενηλίκων βρέθηκε ότι  26% των ανδρών και 18% των γυναικών είναι παχύσαρκοι με αυτοδηλούμενα στοιχεία. Στην ίδια μελέτη, 27,7% των ανδρών είχε περίμετρο μέσης 94-102 cm και 26,6% των ανδρών περίμετρο μέσης  >102 cm (με φυσιολογική τιμή <94 cm). Στις γυναίκες 20.7% είχε περίμετρο μέσης 80-88 cm και 35,8% είχε περίμετρο μέσης  >88cm (με φυσιολογική τιμή <80cm).

Η συσχέτιση της κοιλιακής παχυσαρκίας με διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη, είναι πλέον υπαρκτή και αποδεκτή, ενώ παράλληλα εφιστάται η προσοχή σε άτομα που πάσχουν από αυτή, λόγω της επικινδυνότητας που διατρέχουν.

Η αιτιοπαθογένεια της παχυσαρκίας έγκειται στην αυξημένη ποσότητα λίπους στο σώμα, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του αυξημένου μεγέθους των λιποκυττάρων ή του αυξημένου αριθμού τους. Κατά την αύξηση του σωματικού βάρους στα ενήλικα άτομα, τα λιποκύτταρα αυξάνουν αρχικά σε μέγεθος και στη συνέχεια σε αριθμό.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, φλεβικής ανεπάρκειας και περιφερικής αρτηριοπάθειας. Σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλονται κατά 17% στην παχυσαρκία.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί συσχέτισης της παχυσαρκίας με τις διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος. Το κοιλιακό λίπος παράγει ορμόνες που αυξάνουν την τάση των αρτηριών. Παράλληλα η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται με την ενεργοποίηση του συμπαθητικού συστήματος, το οποίο προκαλεί:

  • αύξηση της αρτηριακής πίεσης,
  • αύξηση της καρδιακής συχνότητας και
  • ινσουλινοαντίσταση, που αυξάνει την τάση στα αγγεία.

Λόγω των παραπάνω δεδομένων, η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα, καρδιαγγειακά νοσήματα, μυοσκελετικά προβλήματα, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα, σωματικής και ψυχικής φύσεως.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.