Sidebar

07
Σαβ, Δεκ

Νέα
Typography

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί όχι άδικα, ως μάστιγα των ανεπτυγμένων, αλλά και των αναπτυσσόμενων χωρών. Μάστιγα η οποία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας.

 

Οι άνθρωποι, εδώ και χιλιάδες χρόνια είχαν την τάση να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση -με έμφαση στο βάρος- θεωρώντας την πρόσληψή του και την αποθήκευση σωματικού λίπους, ως προτέρημα.

Και ενώ η ανωτέρω κατάσταση χαρακτηριζόταν ως ευσαρκία ή πολυσαρκία, προάγοντας το υπέρβαρο σώμα ως υγιές και όμορφο, τους τελευταίους αιώνες είναι γνωστή ως παχυσαρκία.

Ως παχυσαρκία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία περίσσεια λίπους ή λιπώδους ιστού εναποθηκεύεται στον οργανισμό, σε βαθμό τέτοιο, που να επηρεάζεται δυσμενώς η υγεία του ατόμου.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι αποτελεί μια από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, η οποία φέρει δυσμενείς επιπτώσεις στους ανθρώπους, αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Είναι φανερό τώρα πια, ότι δεν πρόκειται για ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά για μια σοβαρή απειλή για την υγεία.

Το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), τα οποία δημοσιεύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η μελέτη «WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative» (COSI) κατέγραψε το ποσοστό παχυσαρκίας και σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, σε παιδιά 6-9 ετών, σε 16 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα..

Τα στοιχεία δείχνουν πως παγκοσμίως, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα!

Το πρόγραμμα ΕΥ-ΖΗΝ για το σχολικό έτος 2013-2014, κατά το οποίο συμμετείχαν συνολικά 473.665 μαθητές από 4.792 σχολεία της χώρας, δείχνει ότι τουλάχιστον 3 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ποσοστιαία, το 23,6% των αγοριών και το 23,3% εμφανίστηκαν ως υπέρβαρα, ενώ το 11,2% των αγοριών και το 9,6% των κοριτσιών αξιολογήθηκαν ως παχύσαρκα.

Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρήθηκε έιναι ότι το υπερβάλλον βάρος εντοπίστηκε κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών, σηματοδοτώντας ότι στην προεφηβική περίοδο και κατά την έναρξη της εφηβείας, 4 στα 10 παιδιά παρουσιάζονται ως υπέρβαρα ή, ακόμα και παχύσαρκα.

Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών της χώρας (63,6%), ανεξαρτήτως φύλου, φάνηκε να απέχει σε μεγάλο βαθμό από το διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, αλλά και μεταξύ των μαθητών στις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι προοδευτικά, από το Δημοτικό στο Λύκειο, ο βαθμός προσκόλλησης των μαθητών στη Μεσογειακή δίαιτα φάνηκε να μειώνεται, τόσο στα αγόρια (μείωση κατά 18,3%) όσο και στα κορίτσια (μείωση κατά 23,6%).

Η οικονομική κρίση προάγει την παχυσαρκία

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), με αφορμή την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας, 21 έως 26 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε μελέτη η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας και το αποτέλεσμα είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς παρατηρείται αύξηση της συχνότητας παιδικής παχυσαρκίας σε ετήσιαχαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Στη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Βαλσαμάκης, ενδοκρινολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο δείκτης μάζας σώματος αγοριών ηλικίας 7 ετών και ετήσιου προσδιοριζόμενου οικογενειακού εισοδήματος κάτω των 12.000 ευρώ ήταν 18,1 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους, με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ ήταν 17,7 kg/m2.

Αντίστοιχα, στα κορίτσια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ 16,75 kg/m2.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ, τα δε αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια 7 ετών ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000.

Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τις βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας, πόσο μάλλον να συμμορφωθούν με οποιασδήποτε μορφής δίαιτα. Έτσι λοιπόν, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Οπότε, πρωταρχικός στόχος είναι η ενημέρωση των γονέων, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη, δεδομένου ότι τα παιδιά δεν είναι σε θέση να λάβουν από μόνα τους τα κατάλληλα μέτρα για έλεγχο του βάρους.

Η παχυσαρκία είναι νόσος και ως νόσος πρέπει να έχει την κατάλληλη επιστημονική αντιμετώπιση.