Σούπες
Typography

Δυναμωτική σούπα κοτόπουλο

Μερίδες: 9

Χρ. Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρ. Μαγειρέματος: 2 ώρες και 30 λεπτά

Yλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο (ολόκληρο) τεμαχισμένο σε κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια σταυρωτά χαραγμένα
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1 κ.γλ. κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 1 μεγάλη ντομάτα ολόκληρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 2 ½ λίτρα νερό
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ελαφρύ αυγολέμονο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού άσπρο ρύζι
  • 1 αυγό
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. αλεύρι

Εκτέλεση

Για την σούπα: Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Μόλις πάρει μια βράση το ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και τα κρεμμύδια. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ½ ώρα.  Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό,  αφαιρούμε τα κόκκαλα και την πέτσα, τοποθετούμε τα κομμάτια πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρασί, το σέλινο και τη ντομάτα. Αφήνουμε να βράσει για άλλη ½ ώρα. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, το μεταφέρουμε από την κατσαρόλα σε πιατέλα. Πετάμε το δαφνόφυλλο. Σε μια άλλη πιατέλα βάζουμε τα λαχανικά με λίγο ζωμό και τα λιώνουμε με πηρούνι. Στο ζωμό που έχει η κατσαρόλα ρίχνουμε  το ρύζι, το κοτόπουλο,  τα λιωμένα λαχανικά και το βασιλικό. Αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.

 

Για το ελαφρύ αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, το λεμόνι, το αλεύρι και το αλάτι μέχρι ομογενοποιηθούν. Σιγά σιγά προσθέτουμε ζωμό από την σούπα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο. Ανακατεύουμε γρήγορα και σερβίρουμε ζεστή την σούπα. Αν θέλετε πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και άνηθο.