Σούπες
Typography

 

Μερίδες: 8

Χρ. Προετοιμασίας: 30΄

Χρ. Μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά

  • 6 μέτριες πατάτες πλυμένες, κομμένες σε κύβους και ψημένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
  • ½ κ.γλ. πάπρικα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα 1,5%%
  • 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

  • 170 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

 

Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει αρκετά. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες φούρνου και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, το γάλα και το αλεύρι. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στη σούπα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην σβολιάσει. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την σούπα να σιγοβράσει για 3 - 4 λεπτά. Τέλος, σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε τη σούπα με τριμμένη κεφαλογραβιέρα, γιαούρτι, και κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.