Σούπες
Typography

Βελουτέ κολοκύθας με σως γιαούρτι

 

Μερίδες: 4

Χρ. Προετοιμασίας: 30΄

Χρ. Μαγειρέματος:45-50΄

Υλικά

Για την σούπα κολοκύθας

  • 2 μέτριες κολοκύθες κίτρινες - αποφλοιωμένες, κομμένες σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους
  • 2 καρότα, αποφλοιωμένα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλινο κομμένα σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • ζωμό λαχανικών
  • ελαιόλαδο
  • φύλλο δάφνης
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι & πιπέρι

Για τη σως γιαουρτιού

  • ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Για την σούπα κολοκύθας: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια, το φύλλο δάφνης και φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σωταριστούν για άλλα 15-18 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει. Καλύπτουμε με το ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι η κολοκύθα να είναι εντελώς μαλακή. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό αν είναι πάρα πολύ παχύ το μείγμα. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε περίπου μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, την κολοκύθα και χτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα. Ρυθμίζουμε τα καρυκεύματα της αρεσκείας μας, όπως μοσχοκάρυδο ή κανέλλα ή σκόρδο.

 

Για την σως γιαουρτιού:  Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ, ώστε να γίνει παχύρρευστη. Προσθέτουμε το γιαούρτι, λίγο αλατοπίπερο, καθώς και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Σερβίρουμε τη βελουτέ σε βαθιά πιάτα. Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με μια γεμάτη κουταλιά σούπας σως γιαουρτιού.