Σάλτσες & Ντιπ
Typography

Σπιτική κέτσαπ με φρέσκα ντοματίνια και τσίλι

 

Μερίδες: 2 μπουκάλια

Χρ. Προετοιμασίας: 20΄

Υλικά

  • 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (κονσέρβα)
  • 350ml κρύο νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ μαραθόριζα καθαρισμένη και χοντροκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ φρέσκο κόκκινο τσίλι, χωρίς τα σπόρια και ψιλοκομμένο (κόκκινη καυτερή πιπεριά)
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλινο χοντροκομμένο
  • 200ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 70 γρ. καστανή ζάχαρη
  • αλάτι
  • 1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία 

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα χοντρό πάτο ρίξτε το ελαιόλαδο, όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, το τσίλι, το γαρύφαλλο, το πιπέρι και μια πρέζα αλάτι. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε για 15΄μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέστε τις ντομάτες και 350ml κρύο νερό. Φέρετε σε σημείο βρασμού και σιγοβράστε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στην μισή ποσότητα. Ρίξτε το βασιλικό. Κατεβάστε την σάλτσα από τη φωτιά. Αφήστε για 15΄ και ρίξτε την στο μπλέντερ. Χτυπήστε ώστε να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Σε ένα σουρωτήρι αδειάστε 2 φορές την σάλτσα. Βάλτε τη σε ένα καθαρό μεγάλο βαθύ τηγάνι και προσθέστε το ξύδι και τη ζάχαρη. Τοποθετήστε τη σάλτσα στη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Αδειάστε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Σφραγίστε και φυλάξτε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Κρατάει για 6 μήνες και μπορείτε να την απολαύσετε σε μακαρονάδες και ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια.