Πίτσες
Typography

Πίτσα με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κάπαρη, ελιές και ρόκα

Ενεργειακή απόδοση (ανά πίτσα): περίπου 650 θερμίδες

Μελέτη Ιταλών επιστημόνων, έδειξε ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση πίτσας μπορεί να μειώσει το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου σε 3 σημεία: στόμα, οισοφάγο και παχύ έντερο. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς η κλασική συνταγή πίτσας με ντομάτα και τυρί, το οποίο στη δική μας συνταγή λείπει. Τη θέση του όμως, την έχουν πάρει άκρως ευεργετικές τροφές όπως η κάπαρη, οι ελιές και τοκρεμμύδι. Έτσι, στο χορό των αντιοξειδωτικών, των φυσικών αυτών στοιχείων με την τόσο σημαντική προφυλακτική επίδραση, ρίχνονται το λυκοπένιο της ντομάτας, οι πολυφαινόλες των ελιών, η κερκετίνη του κρεμμυδιού και η ρουτίνη της κάπαρης, μετατρέποντας το πιάτο μας σε ασπίδα πρόληψης.

Υλικά

(Για ένα ταψί φούρνου ή για 2 πίτσες διαμέτρου 22εκ.)

Για τη ζύμη

  • 12 γρ. φρέσκια μαγιά
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 40 γρ. ιταλική κάπαρη με το κοτσάνι
  • 100 γρ. ελιές καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
  • 100 γρ. ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσι)
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • ½ κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γλ. φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Σ’ ένα ποτήρι σπάμε την μαγιά και την ανακατεύουμε με ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Μόλις λιώσουν προσθέτουμε και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μικρό προζύμι το οποίο αφήνουμε να «ξεκουραστεί» 10 λεπτά. Σε μια λεκάνη έχουμε το υπόλοιπο αλεύρι στο οποίο φτιάχνουμε ένα κέντρο και μέσα αδειάζουμε το προζύμι και το αλάτι γύρω γύρω. Ζυμώνουμε καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό για να μην λασπώσει. Αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για 45’ σκεπασμένο με μια νωπή πετσέτα.

Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας μας, ανοίγουμε με πλάστη μέχρι 2 cm πάχος και το απλώνουμε πάνω στο ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά.

Για να ολοκληρώσουμε την πίτσα, απλώνουμε τις ντομάτες, την κάπαρη, τις ελιές, το λάδι, το πιπέρι και το αλάτι.

Ψήνουμε στους 225 βαθμούς για 12’ σε προθερμασμένο φούρνο.

Πριν σερβίρουμε, κόβουμε με τα χέρια την ρόκα (την οποία έχουμε πλύνει και στραγγίξει καλά) και την βάζουμε πάνω στην πίτσα.

Γράφει: Γιάννης Γκελντής

 

Πηγή: www.diettv.gr