Όσπρια
Typography

Αρωματισμένες φακές με φασκόμηλο και ψητό λουκάνικο

 

Μερίδες: 4

Χρ.προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρ.μαγειρέματος: 40 λεπτά

Υλικά

  • 300 γρ. φακές
  • 4 φύλλα φασκόμηλο
  • ¾ φλιτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο
  • φρεσκοτριμμέννο μαύρο πιπέρι, αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 200 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα κυβάκια
  • 350 γρ. λουκάνικο ψημένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 100 γρ. μαρούλι
  • 200 γρ. ντοματίνια

Εκτέλεση  

 

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ζωμό, τις φακές, το αλάτι, το φασκόμηλο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20’. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την μουστάρδα, το ξύδι, το σησαμέλαιο, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και 1 πρέζα ζάχαρη. Όταν οι φακές είναι μαγειρεμένες τις σουρώνουμε. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε λίγη από την σάλτσα και ανακατεύουμε ενώ ακόμα είναι ζεστές. Τις αφήνουμε για 20’ να μαριναριστούν. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο της ζάχαρης. Όταν λιώσει ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε. Δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε για 2-3’ για να καραμελώσουν. Σβήνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 1’. Έχουμε ψήσει το λουκάνικο και το κόβουμε σε κυβάκια ή σε φέτες. Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και το μαϊντανό. Καθαρίζουμε, πλένουμε το μαρούλι και το χοντροκόβουμε. Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση. Ρίχνουμε το σοιχνόπρασο και το μαϊντανό στις φακές. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιάτο ή σαλατιέρα. Από πάνω προσθέτουμε ψημένο το λουκάνικο σε κυβάκια ή φέτες και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ενώ γύρω γύρω από τις φακές τοποθετούμε τα ντοματίνια και το μαρούλι. Το πιάτο μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.