Ψάρια & θαλασσινά
Typography

Μερίδες: 4

Διατροφική Αξία

(ανά μερίδα)

Θερμίδες: 241

Λίπος: 2 γρ.

Χοληστερόλη: 55 mg

Υδατάνθρακες: 8 γρ.

Σάκχαρα: 0 γρ.

Πρωτεΐνη: 29 γρ.

Φυτικές ίνες: 1 γρ.

Νάτριο: 402 mg

Κάλιο: 635 mg

Υλικά

  • 1 κ.σ. λεπτές φέτες κρεμμυδιού
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ φλιτζ. λευκό κρασί
  • 3 κ.σ. sourcream με χαμηλά λιπαρά*
  • 2 κ.γλ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.γλ. ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος, διαιρούμενος
  • 1 κ.γλ. ολόκληροι κόκκοι μουστάρδας
  • ½ κ.γλ. αλάτι, διαιρούμενο
  • ¼ φλιτζ. χοντρό ξηρό ψωμί ολικής αλέσεως**
  • ¼ φλιτζ. φιστίκια με το κέλυφος
  • 4 φιλέτα τόνου
  • 1 κ.γλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μαζί το κρεμμύδι, τη δάφνη και το κρασί σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, έως ότου το κρασί σχεδόν να εξατμιστεί (περίπου 5’). Απομακρύνουμε από τη φωτιά, πετάμε το φύλλο δάφνης και μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα, το χυμό λεμονιού, το 1 κ.γλ. άνηθο, τη μουστάρδα και ¼ κ.γλ. αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά για να συνδυαστούν. Βάζουμε τη φρυγανιά, τα φιστίκια, το υπόλοιπο 1 κ.γλ. άνηθο και ¼ κ.γλ. αλάτι σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ρηχό μπολ. Πασπαλίζουμε τις δύο πλευρές του τόνου με το μείγμα από φιστίκι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε τον τόνο και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει, χωρίς να καεί, σε μέτρια φωτιά (περίπου 4-5’ ανά πλευρά). Σερβίρουμε με τη σάλτσα από λεμόνι και άνηθο.

Σημειώσεις:

* Τη sourcream μπορείτε να τη βρείτε έτοιμη ή να τη φτιάξετε μόνοι σας. Τα υλικά είναι: α) 1 κούπα κρέμα γάλακτος παχύρευστη με χαμηλά λιπαρά, β) χυμός μισού λεμονιού, γ) 1 αγελαδινό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Εκτέλεση: Σε γυάλινο μπολ ανακατέψτε τα υλικά. Αφήστε την κρέμα εκτός ψυγείου για 24 ώρες. Βάλτε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και είναι έτοιμη.

 

** Κόψτε το ψωμί σε κομμάτια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Μία φέτα ισούται με περίπου 1/3 του φλιτζανιού. Μπορείτε να ψήσετε το ψωμί πρώτα σε ένα ταψί στους 100 βαθμούς, μέχρι να στεγνώσει και να γίνει τραγανό, περίπου για 15 λεπτά.