Ψωμί & Αρτοσκευάσματα
Typography

Έχω δοκιμάσει πολλά ψωμιά και η γεύση του δεν συγκρίνεται. Μπορείτε να το φτιάξετε από βραδύς και το πρωί να φουρνίσετε. Πρέπει να το δοκιμάσετε έστω μια φορά!                        

Υλικά

  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 150 ml κρύο νερό
  • 225 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 175 ml νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • Για την επικάλυψη
  • αλεύρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

 

Σε ένα μεσαίο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο κρύο νερό. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το νερό, το μέλι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι. Βάζουμε το γάντζο και ξεκινάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Μετά από αυτό προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα του γιαουρτιού. Αφήνουμε το μίγμα να ζυμωθεί καλά σε μια μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη θα είναι μαλακή και αφράτη. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύπτουμε με καθαρό πανί και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3 ώρες. Ζυμώνουμε ξανά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Βγάζουμε και αφήνουμε για 2 ώρες. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με το αλεύρι, ζυμώνουμε τη ζύμη καλά ώστε να της δώσουμε ένα οβάλ σχήμα. Τοποθετούμε σε ένα ταψί. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλεύρι, σκεπάζουμε την ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε ένα ταψί με νερό στο πάτο του φούρνου και πάνω βάζουμε τη σχάρα. Τοποθετούμε τη ζύμη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Αν δούμε να παίρνει πολύ χρώμα, τοποθετούμε ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαδόκολλα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Κόψτε και απολαύστε!