Ορεκτικά
Typography

Την σερβίρετε με ότι θέλετε.

Υλικά

  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • 2 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 100 γρ. ξερό ψωμί προζυμένιο χωριάτικο (του φούρνου) τριμμένο
  • 7 κ.σ. κούπας ξύδι
  • 6 κ.σ. νερό
  • ½ κούπα λάδι
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι
  • ½ κ.γλ. ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά) δίνει μια νότα ιδιαίτερη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο καρύδι ή αμύγδαλα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

 

Μουσκεύουμε ψωμί, στύβουμε καλά να φύγει το νερό. Λιώνουμε σε ένα γουδί ή σε μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι με 4 κ.σ. ελαιόλαδο και 4 κ.σ. ξύδι. Προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού και χτυπάμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο λάδι και ξύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις πατάτες και χτυπάμε ώστε να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε με το μπλέντερ και ρίχνουμε με ροή κλωστής το ελαιόλαδο και το ξύδι. Αν η σκορδαλιά γίνει πολύ σφικτή αραιώνουμε με το νερό που προσθέτουμε σε ελάχιστη ποσότητα κάθε φορά. Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο και λίγες σταγόνες λεμόνι. Σερβίρουμε την σκορδαλιά με τηγανιτό μπακαλιάρο σε χυλό μπίρας ή γαλέο, τηγανιτά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες ή βρασμένα λαχανικά και χόρτα.