Η οδοντοφυΐα, δηλαδή η διαδικασία της ανατολής των δοντιών είναι μία φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Το πρώτο δόντι του μωρού εμφανίζεται συνήθως τον 4ο -7ο μήνα της ζωής του, ενώ σε κάποια βρέφη το πρώτο δόντι μπορεί να εμφανιστεί στην ηλικία των 13 μηνών το οποίο είναι φυσιολογικό, αν το μωρό κατά τα άλλα είναι υγιές.
Σε σπάνιες περιπτώσεις τα παιδιά γεννιούνται με δόντια ή παρατηρείται ανατολή δοντιών αμέσως μετά τη γέννηση, γεγονός που μπορεί να είναι φυσιολογικό και αντιμετωπίζεται ανάλογα με την κινητικότητα του δοντιού. Η οδοντοφυΐα των 20 πρώτων δοντιών ολοκληρώνεται στην ηλικία των 3 περίπου ετών, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης κάθε δοντιού. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ο χρόνος ανατολής των δοντιών και η εξέλιξη της οδοντοφυΐας επηρεάζεται και από την κληρονομικότητα. Αυτά τα 20 δόντια του μωρού παραμένουν ως την ηλικία των 6-7 ετών, οπότε και αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν εμφανίζονται τα πρώτα τους δόντια ?
- Κόκκινα και πρησμένα ούλα.
- Ήπια καταρροή.
- Τρίψιμο του αυτιού.
- Αυξημένη σιελόρροια.
- Δυσφορία και γκρίνια.
- Ανορεξία 1-2 ημερών, η οποία αν συνεχίζεται πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος.
- Ανησυχία στον ύπνο.
- Χαμηλή πυρετική κίνηση 37,8-38ο C, η οποία αποδίδεται στα δόντια αφού αποκλειστεί κάποιο άλλο αίτιο από τον παιδίατρο. Υψηλότερος πυρετός αποκλείεται να οφείλεται στην οδοντοφυΐα.
- Πιο ρευστές κενώσεις για 2-3μέρες, ΟΧΙ όμως πολλαπλές και υδαρείς.
Πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας?
Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα. Αν τα ούλα είναι πρησμένα και το μωρό είναι ανήσυχο, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στο ούλο για 1-2 λεπτά με μια βρεγμένη γάζα με χλιαρό νερό. Αν αυτή η μέθοδος ανακουφίσει το παιδί, μπορείτε να την επαναλάβετε όποτε χρειαστεί. Τα μωρά μπορούν να κάνουν μόνα τους μασάζ στα ούλα τους με έναν κρίκο οδοντοφυΐας(αποφύγετε αυτούς με το νερό) ή κάποιο άλλο ασφαλές αντικείμενο. Μη δώσετε τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.
Αν το μωρό φαίνεται ανήσυχο εξαιτίας της οδοντοφυΐας, χορηγήστε ένα αναλγητικό, αφού συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο σας για το είδος και τη δοσολογία. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν ζελέ οδοντοφυΐας για να ανακουφίσουν το μωρό. Χρειάζεται όμως προσοχή να μην γίνει κατάχρηση, γιατί ως φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες, ενώ η αποτελεσματικότητα του είναι αμφίβολη.
Γράφει: Χρύσα Δασκαλοπούλου, Παιδίατρος.